Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEVĚSTY STROMŮ

18. 5. 2008

Nevěsty stromů

Josef Svoboda  3.místo

Příchodem prvních Slovanů na naše území se začínají objevovat i první bytosti z jiných světů, jak si je představovali lidé: vodník, bludičky, polednice, hejkal, ohnivec a trpaslíci.

Průhled skrze různé roviny reality se podobá počítačovým obrázkům, kde na první pohled vidíme jen pestrý ornament a teprve při určitém rozostření očí a pohledu skrze papír se propadnete do plastické krajiny, aby člověk pochopil , že něco  vidí,  musí obraz analyzovat, k něčemu přirovnat a pojmenovat ho.

Například 4 osoby se shodnou na tom, že něco zvláštního spatřily nad polem:  jeden člověk si bude jistý, že viděl polednici, druhý (věřící) Pannu Marii, ufolog viděl přistávat mimozemšťany a racionálně uvažující člověk usoudí, že to byl neobvyklý typ větrného víru.

Staří Slované v tom viděli právě dévy (víly a bludičky ) a běsi (vodníky a polednice).

Ačkoli byli zemědělci, respektovali lesní bytosti jako jsou  hejkal, ohnivec, trpaslíci a chtěli si je usmířit ve svých představách.

Každé jaro přinášeli do středu svých obcí strom, který se zelenal po celou zimu,  postavili ho do středu kruhu a prohlásili Králem, ozdobili ho, pivem napájeli strom i sebe, tančili kolem a zasnoubili mu všechny svobodné dívky ze vsi.

Na základě této magie odvodili, že v jediném stromě může být obsažen celý les a tím se  snažili  přijmout les do rodiny.

Nejkrásnější panna byla se stromem Králem oddána a stala se lesní královnou.

Tento májový obřad na českých a moravských vesnicích v pozměněné podobě  se zachoval do dnes slavením  a stavěním Májů.    Obrazek

 

 

 

Obrazek

Obrazek