Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klučovské malérečky - březen 2010

13. 3. 2010

Malérečky Klučov – březen 2010

 

Obrazek

 

 

 V sobotu 13. března  se klubovna v klučovské sokolovně proměnila ve studio plné maléreček.

S blížícími se Velikonocemi dvě nadšené mladé dámy Martina Martinová a Radka Budská předávaly své zkušenosti zájemkyním

o zdobení velikonočních kraslic.

Na stole v ošatkách jsme viděli hotové nádherné kraslice z vajec slepičích, kachních, ale i z křepelčích. Kdo měl zájem mohl si je také koupit.

Více zájemců, (vlastně zájemkyň) bylo o zdobení  této křehké nádhery. Na stolech hořely čajové svíčky ve vlastnoručně vyrobených dřevěných stojáncích s kovovou lžíci, v nichž se pozvolna rozehřívaly pastelky voskovky,  a keramické svícínky, kde se v mističkách udržoval vosk v tekutém stavu.  Dále byly k dispozici připravené vejdumky slepičích vajec, které už zmíněné dámy předem nabarvily akrylátovými barvami, tak aby zájemkyně o kraslice měly na výběr z  různých barev . Dnes byla na pořadu technika zdobení tzv.  reliéfní zdobení voskem.

Pro zvědavce popíšu jak se to dělá: vezme se obyčejná tužka s gumou na konci tužky. Do gumy se zabodne  špendlík , který se namáčí do horkého vosku. Vosk se nanáší na vajíčko a skládá se do různých obrazců.  Nejlepší jsou ornamenty složené z čárek protáhlého kapkovitého tvaru a teček, které se skládají do tvaru různých kytiček , řetízků a pod.

 

Fotoreportáž z  kraslicové  akce  najdete ve fotogalerii.

Děvčata mají ve svém repertoáru ještě jinou netradiční techniku, ale ta se pro začátečníky nehodí a dnes jsme ji neviděli.  Je to technika madeirování (viz foto níže).  Při výrobě kraslic se inspirují krajkou, která má svůj původ na exotickém ostrově Madeira, který proslul dírkovanou krajkou a výšivkou. Stejně jako krajka madeira jsou i bílé kraslice zdobené vyvrtávaným vzorem zdobené  lemováním  z bílého vosku v okolí otvorů.  

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 Kraslice a další práce Martiny a Radky si můžete prohlédnout a také zakoupit  na internetu na adrese:

Lambertička  http://www.fler.cz/zbozi?uid=3790

Nelisa            http://www.fler.cz/zbozi?uid=1629

 

Náhledy fotografií ze složky Malérečky Klučov – březen 2010