Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014 Koláčová soutěž o posvícení v Klučově

21. 9. 2014

Posvícení a Koláčová soutěž 2014

klikněte do obrázku a otevřete reportáž

 

2014-u-zvonicky.jpg

 

V Klučově se každoročně koná posvícení po sv. Ludmile. Letos v sobotu 20. září 2014  ve 14.00  hodin jsme se sešli  na návsi u zvoničky, kde proběhl 6. ročník anonymní "koláčové" soutěže.  Na návsi byl postaven stůl a soutěžní vzorky se nosily na stůl a knihovnice Janina Svobodová přiřazovala čísla  - stejné číslo obdržel autor vzorku.  V pozadí  pod lípou se shromáždil hlouček pěveckého sdružení Klučováček spolu s harmonikářem Frantou Potměšilem. Když byly všechny vzorky pečiva na stole, Dana Doktorová zahájila odpoledne. Přivítala občany a hosty, představila naše zpěváčky s muzikantem a popřála všem pěkné odpoledne.

Pro děti byla zajištěna zábava ve formě soutěže  o překvapení. Děti dostaly kartičky s pořadovým číslem a musely projít různá stanoviště, kde po absolvování každé  disciplíny dítě dostalo  hvězdičku a s plným počtem hvězdiček si mohlo vybrat cenu (balíčky s překvapením zavěšené na provázku.  Podíváme se, co děti absolvovaly - disciplíny a stanoviště: 

1) chůze na „kyblíčkových chůdách – viz foto v galerii

2) skákání v pytli – viz foto v galerii

3) obří bublifuk - stačilo vědro s „kouzelným“ roztokem, k tomu kostry badmintonových pálek a děti vytvářeli duhové „něco“ různých tvarů.

4) chůze s vajíčkem na lžíci – vajíčka byla plastová, ale s obsahem. Když vajíčko spadlo,  rozevřelo se a vypadl pěnový žloutek i bílek …

5)  vrh kroužkem na Frisbee  (létající talíř ) – viz foto v galerii

Překvapení byla v zavěšených sáčkách na provázku. Dítko, které předložilo kartičku s 5 hvězdičkami, si za odměnu ustřihlo se zavázýma očima „překvapení“  (mrňata samozřejmě  za pomocí rodičů).  Radost byla veliká.

Vzorky  pečiva jsme zatím  ochutnávali jenom očima a vesele se zpívalo. Hlavní hlasy vedl Klučováček  za doprovodu harmoniky pana Potměšila.

V půl třetí  byli  účastníci posvícení vyzváni, aby se vrhli na degustaci vzorků, posilnili se vínkem nebo moštem. Zpočátku svítilo sluníčko, bylo teplo , ale obloha tmavla.   Počasí se trochu pokazilo a měli jsme obavy, aby dobroty na stole nezmokly.  Popíjeli jsme, zpívali, ochutnávali a hodnotili sladké i slané dobroty. Knihovnice dohlížela na regulérnost hlasování (švindlovat se nesmí – každý hlasuje jen 1x a knihovnice pečlivě hlasy zapisuje)

 Pan Potměšil  v r. 2012 složil novou závěrečnou píseň pro klučovské posvícení a opět jsme si jí zpívali s naším Klučováčkem:

Pojďte všichni do Klučova na posvícení na posvícení

U zvoničky hezká holka libila se mi,

[:Protože je kuchařinka,  proto se mi líbila:]

Má roztomilá kuchařinko do koláčů dalas mlíko,

Má roztomilá kuchařinko a navrch pak povidla.

Koláčů je tady hodně,  samé dobré jak posledně,

koláčů je tady hodně, co porota řekne nám?

Má roztomilá kuchařinko ty jsi pěkná krev a mlíko,

Má roztomilá kuchařinko cos napekla dej nám sem!

Nedám, nedám den se krátí koláče se z táců ztrácí,

Nedám, nedám den se krátí, kdo je snědl ať své dá!

Má roztomilá kuchařinko byly dobré já už vím to,

má roztomilá kuchařinko byly dobré vím to nejen já.

Vyhrály, vyhrály první cenu, kde máš další ty si vemu,

vyhrály, vyhrály první cenu, porota už verdikt dá!

Poslední píseň dnešního odpoledne soubor Klučováček věnoval nedávno zemřelému členu souboru a jednateli OS Josefu Svobodovi  a zazpívali mu jeho oblíbenou píseň„Když jsem šel z Hradišťa“.

 klikni do obrázku pro zvětšení

vzpominka-na-pepulku-z-r.-2012.jpg

 harmonikář Fanda a Pepa - foto z posvícení 2012

 

 V 15 hodin bylo hodnocení ukončeno, hlasy sečteny a nastal okamžik vyhlášení vítězů a udělovaly se ceny.

Hlavní cenu získala pí Lipertová  za velký koláč - soutěžní č. 7

 

pict0443.jpg

recept nebyl dodán


 

2. místo získala pí Dvořáková za koláčky - soutěžní č.6

 

pict0442.jpg

recept nebyl dodán

 

3. místo získala   Čechráková za řezy Pavlova - soutěžní č.12 

 

pict0448.jpg

Klikni do obrázku pro zobrazení receptu

 

 Posvícenské odpoledne se povedlo, lidem se akce líbila.  Poděkování za obrázky patří synovci Martinovi, který mi byl dnes velkou oporou při vzpomínce na manžela. Foto Martina Běhavého z akce je zde 

Domů jsme odcházeli s příjemným pocitem. Děkujeme pořadatelům a sponzorům. Dobrá věc se podařila a za rok si to zopakujeme. 

Klučov  20. 9. 2014   Janina Svobodová, knihovnice