Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 Posvícení a Koláčová soutěž

16. 9. 2012

Posvícení a Koláčová soutěž 2012

000zvonicka.jpg

 

 

V Klučově se každoročně koná posvícení po sv. Ludmile. Letos v sobotu 15. září 2012  ve 14.00  hodin jsme se sešli  na návsi u zvoničky, kde proběhl 4. ročník anonymní "koláčové" soutěže.  Na návsi byl postaven párty stan ozdobený balónky a soutěžní vzorky byly vystaveny na stole pod stanem  za zvoničkou a byly označeny čísly (stejné číslo obdržel autor vzorku). 

 V pozadí za stanem se shromáždil hlouček pěveckého sdružení Klučováček spolu s harmonikářem Frantou Potměšilem.

Když byly vzorky pečiva na stole, Dana Doktorová zahájila odpoledne. Přivítala občany a hosty, představila naše zpěváčky s muzikantem  a popřála všem pěkné odpoledne.

Galina Miklínová představila dětem kamaráda „Pandu“, který se jim bude věnovat. Pro děti byla zajištěna zábava ve formě obřích bublifuků. Stačilo vědro s „kouzelným“ roztokem, k tomu kostry badmintonových pálek a děti i dospělí vytvářeli duhové „něco“ různých tvarů. Novinkou bylo překvapení v zavěšených sáčkách na provázku. Dítko, které absolvovalo chůzi s míčkem na lžíci, ustřihlo si za odměnu „překvapení“  (mrňata samozřejmě  za pomocí rodičů).  Radost byla veliká.

Vzorky pečiva jsme zatím ochutnávali jenom očima a vesele se zpívalo. Hlavní hlasy vedl Klučováček  za doprovodu harmoniky pana Potměšila.

V půl třetí  byli  účastníci posvícení vyzváni, aby se vrhli na degustaci vzorků, zahřáli se svařákem, který nám všem přišel k chuti. Počasí se trochu pokazilo, foukal větřík,  ale nám to nevadilo.  Popíjeli jsme, zpívali, ochutnávali a hodnotili sladké i slané dobroty. Knihovnice dohlížela na regulérnost hlasování (švindlovat se nesmí – každý hlasuje jen 1x)

 Pan Potměšil složil novou závěrečnou píseň pro klučovské posvícení:

 

Pojďte všichni do Klučova na posvícení na posvícení

U zvoničky hezká holka libila se mi,

[:Protože je kuchařinka,  proto se mi líbila:]

Má roztomilá kuchařinko do koláčů dalas mlíko,

Má roztomilá kuchařinko a navrch pak povidla.

Koláčů je tady hodně,  samé dobré jak posledně,

koláčů je tady hodně, co porota řekne nám?

Má roztomilá kuchařinko ty jsi pěkná krev a mlíko,

Má roztomilá kuchařinko cos napekla dej nám sem!

Nedám, nedám den se krátí koláče se z táců ztrácí,

Nedám, nedám den se krátí, kdo je snědl ať své dá!

Má roztomilá kuchařinko byly dobré já už vím to,

má roztomilá kuchařinko byly dobré vím to nejen já.

Vyhrály, vyhrály první cenu, kde máš další ty si vemu,

vyhrály, vyhrály první cenu, porota už verdikt dá!

 V 15 hodin bylo hodnocení ukončeno, lístky s hlasy sečteny a nastal okamžik vyhlášení vítězů.  Zazněla fanfára….  a udělovaly se ceny.

 

 

 

054-vitezny-kolac.jpg


 

Hlavní cenu dárkový koš získala paní Folprechtová za „opilého Isidora“.

 

 

frgal-2.misto.jpg


 

 

2. místo získal frgál paní Miklínové

 2. místo , dárkový balík, získal frgál paní Miklínové, cenu převzal její manžel Jirka Miklín.  Třetí místo – dárkový balíček,  získala paní Renáta Dobrovolná a cenu převzala její dcerka.  Ceny pro 4. a 5. místo byly literární a knihy obdržely paní Eva Dobrovolná a Hanka Čechráková. 

Loňský dobrý nápad se ujal a něco slaného mezi tolika sladkostmi  bylo i letos: Budmerické kotúče a Pizzové šneky, ale ceny oprávněně získaly  jen sladké dobroty .

Posvícenské odpoledne se povedlo, lidem se akce líbila. Něco jsem vyfotila, ale naštěstí  lovců s fotoaparátem bylo dost, a tak poděkování za obrázky patří hlavně Danovi a Vaškovi - snímky jsou k vidění zde

Domů jsme odcházeli s příjemným pocitem. Děkujeme pořadatelům a sponzorům. Dobrá věc se podařila a za rok si to zopakujeme. 

 

Klučov 16. 9. 2012  Janina Svobodová, knihovnice

 

Vítězné recepty najdete zde

 

Reportáž Katky Konrádové do studentského časopisu K3

        Klikni do textu pro jeho zvětšení

                           

reportaz-katky-konradove-z-klucova.jpg