Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 duben - Literární setkání

21. 4. 2012

jas.jpg

 

 

 

Literární setkání 21. dubna 2012

Před časem jsem se domluvila s PhDr. Janou Semelkovou, že pro čtenáře Jiráskovy knihovny v Klučově zorganizuje literární besedu.

Je hluboká noc. Venku svítí hvězdičky a otevírají mi oči. Jsou teprve tři hodiny, převaluji se a nemohu usnout. Myslím na dnešní „setkání …“, na to co nás čeká, co musím připravit, představuji si kolik přijde lidí, aby bylo dost jídla a pití. V hlavě mi skáčou myšlenky jedna přes druhou. Noc se vleče, budou teprve čtyři hodiny.

Vstala jsem, nemá cenu se převalovat, stejně už neusnu. Uvařila jsem si kafe a pustila jsem do vaření sobotního oběda.

 Dopoledne proběhlo v rámci příprav. Občerstvení pro všechny máme přichystané, mísy s jídlem nazdobené. Květiny pro naše hosty jsou také připravené. Kolem poledne kamarádka Hanka Čechráková  přinesla ještě domácí zákusky, které umí výborně.  Katka Konrádová se postarala o slané koláčky.  Hlady určitě nikdo strádat nebude.  

Na nástěnce v sokolovně, kde budeme besedovat, jsem trochu přiblížila co se v nakladatelství JaS děje. Občerstvení je připravené na stole a zbývá už jen uvítat účinkující hosty, kteří přijali naše pozvání do Klučova.  Diváci se pomalu scházejí. Ještě chybí pár minut do 14. hodiny a stále je dost volných židlí. V pozvánkách jsem prosila o dochvilnost, ale jsme na venkově a tady nějaká minuta nehraje roli. Počkáme ještě chvíli … a dobře jsme udělali. Sál se naplnil, mohu začít.

 

   „ Milí přátelé, vítám vás na dnešním Literárním setkání … a dovolte, abych představila naše hosty:   

paní doktorka Jana Semelková, publicistka a nakladatelka se svým miminem, které se zrodilo v roce 2011 a má se čile k světu. Tím miminem myslím nakladatelství JaS.  K nakladatelství patří knihy a ke knihám spisovatelé. Na podzim loňského roku vyšla půvabná detektivka – milý, úsměvný příběh s názvem „Jedna vražda stačí“,  a já zde vítám její autorky: spisovatelku paní Ivanu Hutařovou a ilustrátorku slečnu Kláru Mayerovou. Dále už nebudu zdržovat a předávám slovo.“

 

Ufff, spadlo ze mne všechno napětí, teď už je to pravda.

 

Slovo si vzala PhDr. Jana Semelková, redaktorka nakladatelství JaS a vyprávěla o své práci, co dělala dříve a jak se ke svému snu – nakladatelství dostala.  Představila knihy nakladatelství JaS, včetně nejnovější knížky „Začarovaná třída“ Ivony Březinové, o které se v poslední době v médiích dost diskutuje.  

Potom jsme se dověděli, jak vznikla spolupráce nakladatelství a paní Ivany Hutařové a její detektivky

 „ Jedna vražda stačí“. Paní Jana Semelková prozradila, že série Matylda na stopě pokračuje a druhý díl už se brzy dostane ke čtenářům.

Paní Ivana Hutařová převzala slovo a vyprávěla nám o své práci, připomněla své tituly z oblasti literatury faktu a přiblížila nám, jak vznikala její první detektivka a přečetla z ní ukázku.

 

Poté slečna Klára Mayerová, která tuto detektivku-nedetektivku ilustrovala, prozradila, že se s paní spisovatelkou poprvé vidí právě u nás v Klučově (to je pro naši obec čest). Vyprávěla, jak vznikala obálka, a dověděli jsme se, že „vítězný“ návrh z deseti různých vznikl vlastně omylem.  Klára představila i své další knížky, které ilustrovala.

Požádala jsem paní Janu Semelkovou, aby nám ještě něco řekla o Jiřím Holubovi a jeho knížce „Jak se zbavit Mstivý Soni“.  Cituji z FBJ : kniha vzbudila emoce mezi pedagogickými pracovníky pro svou rozvernost (prý podporuje šikanu a násilí na školách, ale brzy bylo odhaleno, že tomu tak není).

 

 Beseda spěla ke konci a diváci byli vyzváni, aby kladli dotazy, kterých nebylo málo.  Zajímavé dotazy padly od dvou studentek. První dotaz od Pavly byl na paní Hutařovou: podobnost slečny Marplové Agaty Christie a Matyldy z detektivky Jedna vražda stačí? Paní Ivana se rozpovídala o své lásce k detektivkám…

Dotaz Katky směřoval na paní Semelkovou: jaká je práce redaktora v nakladatelství?

Dověděli jsme se, co práce v nakladatelství zahrnuje od přečtení rukopisu, přes převzetí knih z tiskárny až po distribuci knihy ke čtenáři.

 

V závěru besedy měli čtenáři příležitost koupit si knihy z produkce nakladatelství JaS a následovala autogramiáda knihy „Jedna vražda stačí“. Chvíli jsme ještě povídali, ochutnávali dobroty, které připravila knihovnice s manželem, Hanka s Katkou a kouzelné odpoledne bylo u konce. 

 

Po 16. hodině se diváci pomalu rozešli a my jsme s našimi hosty dál povídali. Pan Svoboda předal účinkujícím dámám květiny, sdělovali jsme si dojmy a dělali plány na příští „setkání …“

 

Bylo to krásné odpoledne. Děkuji účinkujícím hostům za příjemný zážitek a poděkování patří také Obecnímu úřadu Klučov za podporu akce.

 

© 22.4. 2012  Janina Svobodová, knihovnice Jiráskovy knihovny Klučov 

fotoreportáž   http://knihovna-klucov.rajce.idnes.cz/2012_Literarni_setkani_v_Klucove

fotografovali:  pánové Hutař a Svoboda

 

 

Pozvánka na Literární setkání

 po kliknutí do obrázku pozvánku otevřete

2012_literarni_setkani.jpg

 po kliknutí do obrázku mapku otevřete
 

mapka-sokolovna.jpg