Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 - Vánoční zpívání na návsi v Klučově

24. 12. 2011

 

 

Koledy na návsi 24. 12. 2011

Týden před letošními Vánocemi byl smutný. V pátek 23. prosince se konal velký pohřeb a národ se navždy rozloučil s bývalým prezidentem Václavem Havlem.  Státní smutek drželo i počasí. Na Štědrý den ráno plakala obloha jako by nestačily slzy lidí za celý týden. Během dopoledne se počasí umoudřilo a dokonce vysvitlo slunko.

Před 14. hodinou klučovská náves ožila. Lidé přicházeli, přáli jsme si krásné Vánoce a náš soubor Klučováček v čele s Danou Doktorovou byl připraven doslova naladit všechny přítomné účastníky na vánoční notu.  Chtěli jsme si zazpívat kolem vánočního stromu, ale foukal protivný  vítr, který bral zpěváčkům hlasy. Přesunuli jsme se o kousek dál ke zdi, která aspoň trochu chránila náš soubor před větrem.  Jirkovi Miklínovi se u zdi podařilo konečně zapálit vařič se svařákem, po kterém se přítomným bude lépe zpívat.  Jak známo, děti alkohol nemohou, tak aby dítka nepřišla zkrátka, andílek Rozárka jim rozdával bonbónky.

 Zacinkaly zvonečky, Dana Doktorová nás přivítala pár slovy a zpěváčci Klučováčku spustili koledy. Sochy vedle zvoničky stály zády k souboru a jistě litovaly, že si nemohou také zazpívat. Lidé se přidávali, zpívali malí i velcí.

Jsme malá obec a sešla se nás na návsi nejméně stovka „koledníků“. Mezi občany jsme pobíhali s foťákem Jarda Doktor a já,  snažili jsme se zdokumentovat krásné štědrodenní odpoledne.

 Po zaznění poslední koledy všichni tleskali a vyžadovali přídavek. Zpěváčci Klučováčku se nedali moc prosit a přidali.

Společná hodinka s koledami na návsi se povedla a slíbili jsme, že za rok si setkání zopakujeme.

© 25. 12. 2011 knihovnice Janina Svobodová

 

fotoreportáž  http://knihovna-klucov.rajce.idnes.cz/2011_zpivani_koled_na_navsi_v_Klucove