Jdi na obsah Jdi na menu
 


2009 prosinec - zdobení a rozsvícení stromu, zpívání

24. 12. 2009

 KNIHOVNICKÝ ZPRAVODAJ

Vánoční zpívání na Štědrý den odpoledne 

   V mnoha klučovských rodinách se na Štědrý den odpoledne přerušily přípravy na sváteční večer a lidé spěchali  na náves , kde se chystala nová tradice - VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ .  Počasí se trochu pokazilo, sníh pomalu tál, ale nálada na návsi byla skvělá.  Příchozí vítal milý andílek- Rózinka  Miklínová u vánočního stromu  a opodál stála knihovnice s připravenými texty koled, které rozdávala zájemcům o zpívání.  Vedle stromu už byl připraven stůl, na kterém čekaly džbány se svařeným vínem a  prostor pro soutěžní cukroví.  Pan starosta nás přivítal pár slovy, paní Doktorová "udala tón" a začali jsme zpívat koledy, které jsme zapíjeli svařáčkem.  Po  poslední koledě jsme degustovali očíslované  soutěžní vzorky a dávali hlasy na připravený arch za hudebního doprovodu foukací harmoniky pana Hačeckého. Mezi soutěžními vzorky byly "tekuté švestky" pana Kosíka, které získaly 3. místo,  ořechové dortíčky od Rozárčiny babičky  a 1. místo získaly báječné marokánky.  Kolem půl třetí jsme si všichni popřáli KRÁSNÉ VÁNOCE a rozešli jsme se s příjemným pocitem, že dobrá věc se podařila a příští rok si to zopakujeme.

Fotoreportáž  z 24. 12. 2009 

Více smajlíků ke stažení  rozsvícení vánočního stromu 18.12.2009

 

      Ještě před týdnem jsme si mysleli, že celý prosinec bude na blátě.  Předevčírem se z oblohy  pozvolna začaly snášet sněhové vločky a do rána byl Klučov  pod sněhem. Ještě, že chlapi postavili strom už v neděli. Dnes bylo -10°C a to by se jim dělalo asi dost špatně.

   Vrátím se k dnešku.  Dopoledne klučovská náves ožila dětským štěbetáním. Paní ředitelka s paní učitelkou přivedly děti z mateřské školky Sluníčko, přinesly ozdobičky, které děti vyrobily. Paní Galina Miklínová s dcerou Rózinkou také přinesly vlastnoručně vyrobené ozdoby a řetězy. Přišli i další  dospělí s  dětmi a pustili se do zdobení stromu. Strom měří přes 4 m, tak  si chlapi vylezli na štafle a ze země si pomáhali i hráběmi. Na návsi bylo veselo a všichni se těšili na večer, až se strom rozzáří.

   V podvečer v 17 hodin klučovská náves ožila znovu. Strom se rozsvítil.  Sešli se dospělí i děti, mladí i  dříve narození.  Pan Svoboda nás pár slovy uvítal  a pak ještě připojil pozvání na 24.12. odpoledne na vánoční zpívání  a  já jsem mu za knihovnu skákala do řeči a doplňovala  jsem co zapomněl - hlavně SOUTĚŽ  VÁNOČNÍHO CUKROVÍ.  Potom si vzala slovo paní Galina a přečetla nám vánoční povídku.   Na závěr přišlo na řadu skromné  občerstvení - Galina upekla vánoční štolu a knihovnice nabízela horký čaj z termosky. 

   Bylo to milé a věříme, že letošní první předvánoční setkání u stromu se stane tradicí.    

  Fotoreportáž z 18.12.2009