Jdi na obsah Jdi na menu
 


2009 Jarní slavnost stromů

3. 5. 2009

Jarní slavnost stromů - Knihovnický zpravodaj květen 2009  

 

Druhého májového dne ožila  klučovská sokolovna  nevšední výzdobou .

Podél stěn stály stoly s různými košíčky a  krabičkami plné kartiček s motivy hub a rostlin, natažené provázky s pověšenými obrázky zvířat a to vše bez názvů.  O obrázky se postarala vedoucí výtvarného kroužku spolu s knihovnicí. Všechny obrázky se nějak vztahovaly k přírodě. Přiřadit  názvy bylo úkolem dětí.  Měly poznat  rostliny , houby a živočichy nacházející  se nejen v lese, ale i ve vodě. Voda k lesu a ke stromům od pradávna patří.

V jednom z košíků byly umístěné předměty, které musely děti poznat se zavázanýma oočima jen pohmatem (kůra stromu, šišky, kamínek, klacík apod.).

Prostředkem sálu stály 2 řady  lesních strašidýlek a dalších výtvorů dětí z výtvarného kroužku.  V soutěži děti běhaly mezi strašidýlky, tak aby všechny figurky zůstaly na svých místech. Potom si  sebraly několik šišek či  oříšků a  v běhu po lávce  je házely do  košíčků umístěných  podél lavičky .

V čele sálu  vévodil papírový rybník  plný ryb vyrobených z drátků  a příze – opět výrobek dětí z výtvarného kroužku a vedle rybníku byly připraveny pruty s háčky. Úkolem soutěžících byl výlov.

Nad rybníkem na  jevišti byla vystavena dětmi malovaná  trička  s přírodními výjevy.

Na dalších stolech byla pro zájemce připravená bohatá tombola , která svým složením  připomínala přírodu.  Mezi cenami byly výrobky z přírodních materiálů a  rostliny v malých kontejnerech, ale nechyběly  ani knihy a obrázky, krtečkovy kalendáře a několik čokolád.  Sponzoři opravdu nešetřili.

Soutěžili děti i dospělí. Ke každému stolu jsme dostali několik  těžších  testů pro starší děti a pro dospěláky,  které opět připravily vedoucí výtvarného kroužku spolu s knihovnicí  a pro ty nejmladší soutěžící  sestavily  děti z výtvarného kroužku lehčí kvíz.

Pro zpestření odpoledne děti zatančily i zazpívaly.

Všechny soutěže a vyřešené kvízy byly  průběžně odměňovány sladkostmi a jablíčky.

 

Poděkování za krásný a uskutečněný nápad patří  především  

slečně Janě Dvořákové a  dětem z výtvarného kroužku v Klučově.

Všem  sponzorům, kteří se na akci podíleli patří vřelé díky.

 

Fotoreportáž  ze sokolovny zde