Jdi na obsah Jdi na menu
 


O vodníkovi

 

O vodníkovi

 Obrazek

Za starodávna prý klapal v Klučově, kde se říkalo „Na zákopech", starý mlýn. Jednou mlel mlynář dlouho do večera a když se podívá z okna, vidí na louce cosi poskakovat a rozhazovat jeho seno. Když zaostřil zrak, poznal, že tím čerchmantem je vodník. Ráno o tom vyprávěl lidem, co přišli do mlýna, ale nikdo mu nevěřil. Brzy nato dorazil do mlýna krajánek, který vandroval od vesnice k vesnici a nosil dobrou náladu, čerstvé zprávy a také veselou muziku. Měl s sebou totiž housličky, na které vyhrával do noty. Když uslyšel od mlynáře o vodníkovi, usmál se, a z večera sedl na splav a začal hrát na housle. Nečekal dlouho, když se rozhrnulo rákosí a přišoural se k němu zelený panáček, a prý, že by si také rád zahrál. Krajánek svolil, ale řekl, že musí vodníkovi nejdřív srovnat jeho zkřivené prsty, jinak nebude moci na housle hrát. Vodník souhlasil. A tak krajánek vyvrtal ve splavu díry a hastrmanovy prsty do nich vrazil a pro jistotu je přitloukl kladivem. Zelenáč vyhrožoval, pak nadával, a nakonec prosil, aby ho krajánek pustil. Ten si ale vymínil na hastrmanovi slib, že se u mlýna vícekrát neukáže, a když to vodník slíbil, pustil ho. Od těch dob prý v Klučově už nikdy vodníka neviděli.

Pověst je převzata z knihy Martina Drahovzala  "Pověsti a kratochvilné vyprávění z Kouřimska a Kolínska"

ve vzkazníku  http://miniaplikace.blueboard.cz/kniha/x9kh17mcuas3ak20x80d3trh13brox?hid=x9kh17mcuas3ak20x80d3trh13brox

je pěkný příspěvek od spisovatelky Blanky Kubešové - cituji:

Tak to já jsem měla větší štěstí! Když jsem se přijela do Klučova za knihovnicí Janinou podívat, seděl u rybníčku u Svobodů pod vrbou vodník, panáček v zeleném fráčku a zeleném kloboučku, jak se patří, kouřil ze své faječky a povídal si se žabákem. Přijďte se podívat, možná ho uvidíte taky a když budete hodní, třeba vám poví i o vílách, které se prý v rybníčku ukrývají a čekají, až vyjde měsíc...

Na závěr bych chtěla knihovnici Janině vyslovit svůj obdiv. Často prohlížím stránky Jiráskovy knihovny a vždy mě – jako čtenářku i jako autorku – naplňují obrovskou radostí. Knihy a ukázky, akce, archiv autorů... V tak bohaté nabídce všech zajímavostí a prezentací se snad čtenáři přímo rodí! Srdečně Blanka K.

zaba-v-nasem-jezirku-8.6.2012.jpg      klucovsky-vodnik-100-kb.jpg

Blani, děkuji za milá slova a hezkou vzpomínku